PÄLSVÅRD

Här kommer du att kunna läsa om cockerns pälsvård efter mina erfarenheter.
Hur du sköter den till vardags och hur du trimmar. Även tips på bra verktyg och pälsvårdspreparat finns med.

Cockerklubbens lokalavdelningar brukar också arrangera trimkurser där du kan lära dig trimma eller så kanske du kan få hjälp av din uppfödare.

Här kan du följa hur jag steg för steg o bild för bild trimmar en cocker.
Fotomodeller har varit Nemo - Ch Manaca´s General Idea, Simon - Manaca's High On the Hog,
Sonja - Manaca's Undesingned Dream och Folke - Manaca's Gets Ideas Going

VERKTYG & TILLBEHÖR.
Detta behöver du till den vardagliga skötseln av din cocker; En mjukare borste, karda, kam (mellantandad), klotång, schampo och balsam, fön.

TIPS:

Den fina underullskrattan - Coat-king(verktyg nr:4 fr. vänster) från Mars ska man vara lite försiktig med, använd den bara i nödfall om ryggpälsen fått gro igen. Dessemellan använder man bara trimknivar och fingrar. Använder man Coat-kingen för ofta så blir pälsen riklig och lockig med hård struktur, och det vill man inte!!!
En Matbreaker(den grå/vita längst ner) är oumbärlig när det gäller tovutredning. Ett genomtovigt cockeröra går t ex på nolltid att reda ut med en sån.
För trimning behöver du också; allt ovanstående + vass rak sax, effiler sax, klippmaskin, trimkniv, ryktsten.


Om du ska köpa saxar od eller slipa dina gamla så titta in på
http://www.lyckliga.nu

VALPPÄLSEN.
När valpen är liten har den ju inte så mycket päls att borsta men gör det ändå några ggr i veckan för att vänja den vid behandlingen. Använd en mjuk borste. Håll gärna till uppe på ett bord, tänk på att ha ett halkfritt underlag. Om du inte har ett trimbord så använd gärna en bilmatta eller en badkarsmatta eller liknande.
Kom ihåg att det alltid är du som bestämmer när ni ska sluta och inte valpen !
Jag gör alltid första trimningen vid 8 veckors ålder, innan valpen flyttar hemifrån.
Nästa trimning gör man vid ungefär 6 månaders ålder. Då rakas öronfästen och hals, tassarna klipps, svansen toppas och rumpan ansas.
Vid andra trimningen plockas rygg och huvudhåret av. Detta sker vid allt från 6 till 12 månaders ålder, beroende på när pälsen börjar "släppa". Vänta ut lossningen, det är det värt. Då har du en lättskött ryggpäls resten av livet sen. Det brukar börja lossna först runt axlar, skuldror och på huvudet. Det är nu man gör den första riktiga trimningen och får sin hund att se ut som en Cocker igen !
Tänk på att alltid rycka pälsen i hårets riktning. Börjar du plocka mothårs så gör det ont på hunden och man skadar hårsäckarna..

Här kan du se Simon ändras från HippieSimon till CockerSimon:

 

Simon är nu 6 månader och pälsen har börjat släppa så smått... Ska man ställa ut hunden nu så måste hunden piffas till.

  Här är huvudet plockat, öronen rakade och fronten ner effilerad/plockad.
 

 

På ryggen har jag använt först coatkingen, sen den blå Mikki trimkniven, och sist lite försiktigt med den röda Mikki trimkniven. På rumpan, lår och sidor sitter det ännu lite hårt, så det väntar vi med...

  Slutligen är även tassarna klippta. Om man ska på utställning så kan man även såtta ett täcke på hunden så resten av ryggpälsen ligger slätt.
 

Så här såg Nemo ut när vi började...

....färdig!!

Nu börjar trimningen....
Gör grovjobbet först. Klipp tassar, raka öron, trimma ryggen...

ÖRON & HUVUD.
Raka mothårs en tredjedel av örats längd (känn efter var örat slutar innanför pälsen). Om du inte har en klippmaskin kan du använda effilersax på utsidan och en raksax på insidan. Tänk bara på att alltid spänna huden när du klipper då är det mindre risk att klippa i huden.

En tredjedel av örats längd ska rakas mothårs (med 10:ans skär om du har en Oster maskin. Med ställbara får du testa dig fram).
Om man slarvar med detta och låter pälsen runt öronöppningen växa igen så får man problem med öroninflammationer som ett brev på posten. Häll heller inte på att peta i örat med tops od. Om du ser att det är smutsigt inuti örat så tvätta istället rent med n öronrens(finns flera olika sorter). Följ instruktionerna på förpackningen.
Om du däremot känner att det börjar lukta "gammal disktrasa" så är det förmodligen en öroninflammation på gång och då får du uppsöka veterinär.
 Sträck upp huvudet på hunden och raka sedan mothårs en linje från strax ovanför bröstbensknappen upp till halsen där hakan börjar. Sedan medhårs i en trekant från innerörat mot bröstbensknappen, raka inte utanför virvlarna som går längs halsens utkant utan precis mot dom. Raka även ur mungiporna, där samlas det annars lätt fukt som kan ge upphov till svampinfektioner. TIPS! Om det händer så tvätta ur med äppelcidervinäger som är surt så bakterierna inte trivs.
 

Jag brukar fuska både på svarta, blå och bl & tan med att effilera på huvud, då får man tänka på att alltid effilera bakifrån, mothårs. Klipp ett par tag och kamma ur, håll på så till du uppnått önskat resultat. Detta är ju en
fördel om man vill "forma" huvudet lite, ex fylla ut stopet lite eller fylla ut en plan skalle. Raka däremot aldrig ett huvud då dom lätt får utseendet av "SkallePer"...! På dom röda och orange finns däremot inga undantag, dom ska alltid plockas så dom inte får vita "hättor" uppe på skallen.
Klipp av morrhår och "spröten" ovanför ögonen. Jag brukar även klippa ögonfransarna kortare, men det är en smaksak. 
Effilera alla övergångar där du rakat, runt öron och på halsen. Tänk på att alltid när du effilerar lägga saxbladen längs med håren (antingen mothårs eller medhårs) och inte rakt över för att undvika saxhack. På vissa ställen får du vända och vrida på saxen för att göra det snyggt runt virvlar.  Kom ihåg att borsta ur effilerat område ofta så du ser hur mycket du tagit.
Plocka även bort all päls som växer på nosryggen.

 

                                                                  Här är huvudet färdigtrimmat....

KLORNA.
Klorna ska klippas en gång varannan var tredje vecka. Om man gör det så ofta så håller pulpan sig inne och det är mindre risk att det börjar blöda. Om du inte vågar lippa klorna går det lika bra att fila ner klorna. En bra klofil köper du på djuraffären. Klotången rekommenderar jag den som är som en "avbitare", inte den med stopp. Om olyckan är framme och det börjar blöda ändå finns det medel som gör att det slutar på en gång, både som pulver och som lösning. Hör efter på djuraffären.

Klippning av tassar:
Använd en rak, vass, spetsig sax, inte för kort. Ha hunden sittande framför dig och håll upp tassen. Hunden får inte spänna tassen( om den gör det håll ett grepp högre upp på benet så brukar dom slappna av mer). Lägg in saxen mot trampdynan och rikta den rakt upp (ej vinklad mot tassen), klipp runt alla klor men inte in i mellan, bara in till kloroten. Sätt sedan ner tassen och klipp bort "hyllorna" runt om, Hunden måste nu stå upp och ha tyngden på alla ben. Jämna sedan till kanterna med effiler sax för att få ett perfekt resultat.

Klipp sedan ur emellan tramdynorna men inte för mycket om hunden ska ställas ut, risken är att tassen annars blir "lös".

 RYGG, LÅR & SIDOR.
Försök i möjligaste mån att plocka alla dessa områden. Tänk på att överallt du börjar klippa förändras struktur och färg, det blir ganska så fort ulligare och ljusare. En eller ett par gånger kan man klippa och sedan gå tillbaks att plocka men det "sitter" ordentligt hårdare då.  Ett utmärkt hjälpmedel till underullen är en trimkniv (TIPS: den röda av märket Mikki). Tänk på att dom som nya är väldigt vassa och repar lätt huden om du vinklar den lite fel (TIPS: Gräv liten stund i sandlådan med den så blir den lite slöare.
Håll sen ett ordentligt grepp i skinnet så huden hela tiden är sträckt. Dra sen långa drag med trimkniven. Har pälsen fått gro igen så kan man inte ta allt på en dag utan då får man trimma både 2 och 3 gånger. Det du inte får loss med trimkniven, långa blanka strån, får man ta bort med fingrarna. Ett tips är lite kalk på fingrarna så greppar man stråna lättare.
Det är jättebra att ha en bild av en snyggt trimmad cocker framför sig så man ser vart linjerna mellan kort och långt ska gå.

Nu badas o fönas hunden för att sedan fortsätta med finjobbet...

BAD & FÖN.
En Cocker kan, och bör badas en gång var tredje, eller var fjärde vecka. Detta för att hålla pälsen väldigt lättskött och fri från tovor och huden fräsch.
Till valpens bad kan du använda ett schampo med balsam i.
Men till vuxna rekommenderar jag schampo och balsam var för sig. Här finns en uppsjö av olika märken men nästan alla är koncentrat som kan (och bör) blandas ut 50/50 med vatten. Det är då lättare att fördela schampot i pälsen och att arbeta upp ett lödder. Jag tycker att balsamet är absolut det viktigaste och inget av dom får ha ett för högt PH värde. Schampot ska sköljas ur riktigt noga för att undvika klåda men dom flesta balsam kan man lämna lite kvar av för att tex underlätta tovutredning, hindra snöbildning och att kvistar od fastnar. Det finns även bra spraybalsam som man sprutar direkt på torr päls och den behöver inte sköljas ur, ett TIPS innan du går ut i skogen eller ut i snön (tex D104 Spraybalsam).
Däremot till utställning är det viktigt att all balsam sköljs ur riktigt noga för att förhindra att pälsen "delar sig".


Här ser man klart vikten av rätt balsam vid rätt årstid.
Båda tikarna har likadan och lika mycket päls och har varit på samma promenad.
Den svarta är badad i ett oljebaserat balsam och den svart/vita med ett rinse.

Några bra schampon:
# 1 All systems scampo
eller något ur Cardinalserien ex Generalschampot
Canitex (ohyreschampo emellanåt i förebyggande syfte är bra även mot fästingar).

Några bra balsamförslag:
D102 Oljebalsam & D103 Rinse från Active pet care products. Alternera gärna mellan dom. D102 oljebalsam med fördel på sommaren och D103  Rinse på vintern.
#1 All Systems botanical conditioner.
Canitex (ohyreschampo är bra att använda emellanåt i förebyggande syfte, även mot fästingar).
Crown Royale´s produkter.
Efter badet får hunden självtorka 1/2 - 1 timme och seda fönas/borstas torr. Borsta med en karda eller en borste med stålpiggar på en mjuk gummidyna. Tänk på att inte ha på för mycket värme. Ideén med att föna hunden är inte bara att få den utställningsvacker utan man får in luft in till huden vilket eliminerar risken för eksem och andra hudbesvär. Dom flesta hundar vänjer sig förvånansvärt fort med denna behandling och tycker oftast att det är ganska skönt att bli fönad. Mina hundar ligger nästan och somnar där dom ligger på sidan och blir fön/borstade. Här är Folke nu nyfönad, nu är det dags att göra finjobbet, klippa fanor o.s.v

 

Bakstället.
I rumpan rakar man ett tag på var sida av analöppningen ner till virveln.
Om du inte har en klippmaskin kan du använda effilersax på alla dessa ställen. Tänk även nu på att spänna huden när du klipper. När du effilerar tar det mer päls när du klipper mothårs och alltså mindre när du klipper medhårs. Borsta av ofta så du ser vad du gör.
Om du rakat så måste alla kanter effileras. Effilera över virvlarna så ingen päls "sticker ut", allt ska hänga slätt ner.
Forma sedan behänget mellan bakbenen som ett upponervänt V. Behänget får inte vara längre än till hasspetsen.

<<Här är ena sidans bakställ format,
det blir lite skillnad eller hur!?

 

och här ser du det färdiga resultatet>>

 

 

FRAM,  BAKBEN & UNDERLINJE.
Effilera fronten ner till frambenets början (det går en virvel mitt i, allt på insidan ska vara kvar och på utsidan ska det bort) och utsidan av överarmen.
        här är fronten färdig effilerad...
Framsidan av frambenet plockas eller effileras rent, och på sidan av frambenet effilerar du en snygg övergång till det långa håret på baksidan. Inget får hänga eller sticka ut utan allt ska ligga bakåt (även när hunden rör sig, så skaka till benet lite så ser du hur mycket kommer fram). Forma sedan fanan med en raksax uppifrån och ner när hunden står på benet. Klipp något kortare på insidan så det inte "kikar" fram. Forma en snygg linje ner mot tassen, gena inte för snävt mot tassen för då ser handloven vek ut.
På bakbenen är det samma sak, inget får sticka ut utan allt ska hänga under hunden. Effilera övergången från där du har plockat. Baksidan av låret (linjen från rumpan ner mot hasen) ska vara ren från hår, effilera bort detta.
Karda sedan upp pälsen på hasen. Håll upp tassen och lägg saxen mot tramdynorna och klipp rakt upp. Sätt sedan ner tassen och forma en linje uppifrån hasspetsen och ner mot tassen, det ska vara lite mer päls upptill på hasen så hasen ser "maffig" ut.
Karda sedan ner behänget och lägg saxen ovanpå tassen och klipp rakt ut. Forma sedan i knäets linje upp mot ljumsken. Kamma sedan försiktigt behänget bakåt och effilera bort allt som står ut, detta får man göra fler gånger så att det sen ser likadant ut när hunden rör sig.
Sist formas underlinjen. Nu måste hunden stå med uppsträckt huvud (står den o hänger blir underlinjen helt annorlunda när den sen lyfter på huvudet). Klipp sen en linje snett uppåt från frambenets fana mot ljumsken, forma sedan ihop fanan från bakbenet och underlinjen i en mjuk böj. Har hunden väldigt tjockt behäng är det snyggt att effilera alla avklippta fanor nertill i topparna, då får man ett "naturligt" intryck.

 
Här är Sonja före och efter. Jag har ritat hur underlinjen ska klippas.
 

SVANSEN.
Plocka ur underullen på ovansidan av svansen eller effilera bort det. Klipp sedan av toppen på svansen så nära som möjligt. Borsta sedan ner behänget och klipp av det i en fin linje från rot till topp. Man väljer själv hur mycket fana man vill ha kvar men personligen tycker jag det är snyggast med så liten fana som möjligt. Effilera sedan kanten av fanan lite grann så avklippet ser naturligt ut.
Effilera sist kanterna runt där du rakade men gå inte för nära svansroten, risken är annars att svansen ser "i stoppad" ut.


Copyright © 2000 Manacas ~ Uppdaterad: 2010-05-20